SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANIMININ AVANTAJLARI

1.    Sertifikalı tohumlar; özellikleri bilinen çeşitlerin (TESCİLLİ) sertifikasyon sistemi içinde üretilmiş tohumlarıdır.

5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’na göre; bitkisel ve tarımsal özellikleri belirlenerek sadece kayıt altına alınan çeşitlere ait tohumlukların sertifikalı tohumluk üretimlerine izin verilir. Bu çeşitlerin verim, kalite hastalıklara dayanımı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerince belirlenmiştir.  Bu nedenle:

·         Çiftçiler, tarlalarında en iyi sonucu vereceğine inandıkları çeşitleri seçme imkanına sahiptir.

·         Tüketici yönelimlerine göre geliştirilen yeni çeşitlerin sertifikalı tohumluklarını kullanarak üretim yapan çiftçilere pazarda ticari avantaj sağlar.

·         Sertifika; özellikleri belirlenmiş çeşidin adına doğruluğunu garanti ettiğinden;

o   Çeşit özellikleri bilindiği için Ekim zamanı doğru belirlenir,

o   Ekilen tohumların tamamı aynı dönemde çıkış sağladığı için (yeknesak çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı da olmaz.

o   Bitki gelişimleri aynı dönemde olduğu için bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi kültürel işlemlerin daha etkin yapılması verim artışını sağlar,

o   Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı dönemde olacağı için hasadı kolaylaştırır,

o   Elde edilen ürün aynı özellikler ve kalitede olduğundan Pazar değeri daha yüksektir ve satışta kolaylık sağlar.

 

2.    Temiz ve çeşit saflığı yüksek tohumluk

Sertifikalı tohumlar, çeşit saflığının yüksek olması için birçok kontrole tabidir ve teknoloji kullanılarak temizlenir. Diğer mahsul, diğer tür ve çeşit, cansız yabancı madde, ot ve zararlı ot tohumlarından ari olduğu için çiftçiler, tam da istediği ürünü elde ederler.

3.    Yüksek çimlenme oranı

Sertifikalı tohumlar yüksek çimlenme kabiliyetine sahiptir. Yüksek çimlenme oranı ile ekimde kullanılacak tohum miktarı belirleneceği için ekimde fazla tohum kullanımı önlenmiş ve tohum maliyeti düşürülmüş olur.

4.    Dayanıklılık

·         Çiftçiler üretim alanlarında yaygın görülen hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitlerin sertifikalı tohumlarından üretim yaparak ilaçlama maliyetlerini düşürür ve verimi artırır.

·         Sertifikalı tohumlar yaygın bazı hastalık ve zararlılara karşı koruyucu olarak ilaçlandığından çıkış ve üretim kayıplarından daha az etkilenir.

·         Çiftçiler, kurak bölgelerde kurağa dayanıklı çeşitlerin sertifikalı tohumlarını ekerek, ürün kayıplarından daha az etkilenir.

5.    Sertifikalı Tohum Devlet Tarafından Desteklenir

Sertifikalı tohum kullanan çiftçiler Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak kullandıkları tohumluk miktarına göre destek ödemesi alır.

TSÜAB Editör

TSÜAB Editör