Patates Tohumcuları Azerbaycan’da Buluştu

29.02.2024

TSÜAB’ın T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi-URGE” Tebliğ kapsamında aldığı destekle yürütmekte olduğu Patates Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesinin yurt dışı pazarlama faaliyeti Azerbaycan’da gerçekleştirildi.

Hedef pazarlar arasında yer alan Azerbaycan’ın tohumculuk sektörünü yakından incelemek, eş zamanlı olarak düzenlenen 2. Agro Business Forum’a katılım ve Forum sırasında gerçekleştirilen B2B faaliyeti ile Azerbaycan’ın Patates Tohumu üreticisi firma ve çiftçileriyle bir araya gelmek amacıyla düzenlenen heyete TSÜAB üye firmaları, Yönetim Kurulu ve sekretaryasından katılım sağlandı.

*

TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer, Azerbaycan programı kapsamında Tarım Bakan Yardımcısı Sarvan Caferov’u makamında ziyaret etti. 

Tarım Bakanlığından üst düzey yöneticilerin katılımıyla gerçekleşen görüşmede tohumculuk sektörü adına önemli konular masaya yatırıldı.

Gençer, 20-21 Mart’ta Taraz’da düzenlenecek olan ECOSA 8. Tohumculuk Kongresi ile Tarım Bakanlığı ve ECOSA ortaklığında yürütülen mevzuat uyumlaştırma ve ortak katalog çalışmalarındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Bakan Yardımcısı Sarvan Caferov ECOSA Kongresini yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini belirtti. Azerbaycan’ın Tohumculuk Kanununun da bu yıl içerisinde çıkartılacağını belirten Caferov uyumlaştırılan mevzuatın iki ülke arasındaki ticareti de kolaylaştıracağını ifade etti.

TSÜAB Heyetine ziyaretleri için teşekkür eden Caferov günün anısına Gençer’e plaket taktim etti.

*

TSÜAB Heyeti, programın birinci gününde Bakü Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Elçilik Müsteşarı, Tarım ve Ticaret Müşavirlerinin katılımı ile Azerbaycan tarım sektöründeki yatırım ortamları hakkında bilgi aldı.

Görüşmelerin ardından Azerbaycan Meyvecilik ve Sebzecilik Enstitüsü’nü ziyaret eden Heyet, Enstitü bünyesinde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Ziyaret kapsamında Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ve Azerbaycan Meyvecilik ve Sebzecilik Enstitüsü arasında bir işbirliği protokolü imzalandı.

TSÜAB Heyeti, saha ziyaretlerinin ardından Bakü’de düzenlenen 2. Agro Business Forum’a katıldı. Başkan Yıldıray Gençer’in de konuşmacı olarak yer aldığı açılış töreninin ardından program kapsamında düzenlenen panellere katılım sağlandı.

Programın son günü Azerbaycan sektör paydaşları ve TSÜAB Üyelerinin katılımları ile B2B görüşmeleri gerçekleştirildi.