TARPOL’DEN TÜRKTOB’A ZİYARET  

15.02.2024

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı ve 59, 60, 61 ve 62. Hükûmetler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker başkanlığındaki TARPOL Heyeti, Türkiye Tohumcular Birliğini (TÜRKTOB) ziyaret etti.

 

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Dr. Mehmet Mehdi Eker’in bakanlığı döneminde yayınlanan Tohumculuk Kanunu ve TÜRKTOB ile Alt Birliklerinin kurulmasıyla sektörün büyük bir ivme ile büyümeye başladığını kaydederek, Eker ve heyetine teşekkür etti.

 

Üretim ve ihracatta elde edilen verileri paylaşan ve Türk tohumculuk sektörünün yüzde 73 dış ticaret fazlasıyla net ihracatçı sektörlerden biri olduğunu vurgulayan TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler özetle şöyle konuştu:

‘’2004 ve 2006 yıllarında sırasıyla Bitki Islahçı Hakları ve Tohumculuk Kanunları yayımlanmasaydı bugün tohumculuk sektörünün yeterliliği sorgulanır olurdu. Artık sertifikalı tohumda kendine yeterlilik oranını yüzde 97’ye kadar yükselten bir Türkiye tohumculuk sektöründen söz ediyoruz. Bugün bizden bir asır önce yola çıkmış ülkelerle rekabet ediyoruz. 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. Markalaşma yoluyla dış ticaretimizi geliştirmek ve kalıcı kılmak için uğraşıyoruz. Araştırma – geliştirme ve eğitim çalışmalarına kaynak aktarabiliyoruz. Yerli ve milli çeşitlerimizin kullanım oranları her geçen yıl artıyor. Elbette sorunlarımız ve kat edeceğimiz çok yol var. Biz Türkiye Tohumcular Birliği olarak sağlam stratejilerle yolumuza devam ediyoruz. Geleceğe güvenle bakmamızın tek yolunun çok daha fazla çalışmak olduğunu biliyoruz.’’

 

Başkan Güler, TÜRKTOB’un çalışmaları hakkında da bilgi vererek şunları söyledi:

‘’Bitki ıslahı yapan, tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üreten, bu ürünleri işleyen, paketleyen, sanayi ürünü haline getiren ve ülke çapında üreticimize dağıtan bayilerden oluşan tüm gerçek ve tüzel kişilerden oluşan yaklaşık 80 bin üyemiz ile çiftçimize hizmet ediyoruz. Doğal kaynakların ve yeni tarım teknolojilerinin doğru kullanımı başta olmak üzere tüm konularda eğitim çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı ile eğitim projelerine imza atıyoruz.

Tohumun İzinde isimli sosyal sorumluluk projemizle yerel çeşitlerimizin ve genetik kaynaklarımızın korunmasına katkı sunuyoruz. Uluslararası ve ulusal çalıştay, panel, sempozyum ve yarışma gibi etkinlikler düzenliyor, sektörümüzdeki tüm gelişmeleri ilgililerle paylaşıyor ve gençlerimize destek oluyoruz.’’

 

***

 

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, tohumculuğun yeryüzündeki insani, ilmi, iktisadi ve ticari ilişkilerin oluşması sürecinde bile çok önemli olduğunu kaydetti. Tohumculukta özel sektörün gelişmesi, araştırma – geliştirme çalışmalarının artması için 2000’li yılların başında bu bilinçle Bitki Islahçı Hakları Kanunu ve Tohumculuk Kanunu’nu çıkardıkları ifade eden Eker’in konuşmasının satırbaşları şöyle:

‘’ 1980’li yıllarda teknik düzeyde çalışmalarına başlana bu iki taslağın yasalaşması için güçlü bir siyasi irade gerekiyordu. Bu irade ortaya çıkınca sadece tohumculuğun değil, tarımın da temel kanunları olan bu iki düzenlemeyi yasalaştırmayı başardık. Şimdi sektörün her yıl geliştiğini görünce doğru bir iş yaptığımız daha net ortaya çıktı. Sizlere başarılar diliyorum.’’

 

***

 

TARPOL Heyeti’ne ulusal ve uluslararası ölçekte tohumculuk sektörünün son durumu, sektörün yol haritası ve ihtiyaçları, kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken mevzuat düzenlemeleri ve teknik değişiklikler ve TÜRKTOB’un faaliyetleri konusunda sunum yapıldı.

Sunum sırasında kanun ve alt mevzuat değişiklileri, ARGE çalışmalarına daha çok destek verilmesi, bazı türlerde yerli çeşitlerin geliştirilmesi için sektöre destek olunması, sektördeki kayıt dışılığın daha da azaltılması için alınması gereken tedbirler, finansmana erişim olanaklarının artması, süs bitkilerinde KDV’nin düşmesi, Türk cumhuriyetlerine özel ilgi gösterilmesi, ECOSA’nın desteklenmesi konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldıray Gençer, ECOSA’nın faaliyetleri hakkında bilgi vererek şunları aktardı:

 

“ECOSA, Türkiye Cumhuriyeti’nin Uluslararası Nitelikteki Teşekküllerin Kurulması hakkındaki 3335 sayılı Kanun’a göre kurularak, 19’uncu ECO Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalarına başlamıştır.

Bakanlığınız döneminde kurulan Birliğimiz; Türkiye, Pakistan, İran, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Afganistan, Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan arasında tohum ticaretinin geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

ECOSA; bölgesel tohum stratejisini, yasal çerçeveler, kurumsal düzenlemeler ve teknik prosedürler bakımından benzeri hatlar boyunca kendi tohum endüstrilerini organize ederek ECO üyesi ülkelere uyumlaştırma yolunda çalışmalar yapılmasını esas almaktadır.

 

Üye ülkelerde tohumculuk endüstrisini geliştirmek misyonu doğrultusunda 2009 ve 2019 yılları arasında Uluslararası Tohum Ticareti konulu konferanslar başta olmak üzere birçok faaliyet gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Üye ülke temsilcileri, özel sektör temsilcileri ve tohum sektörü uzmanlarının katıldığı bu konferanslar sonunda sektör paydaşları, iş birliği ve iş temasları oluşturma fırsatları yakalamıştır.

Bu faaliyetlerden sonuncusu “7. ECO Bölgesel Tohum Ticareti Konferansı” adıyla 29 Kasım-01 Aralık 2019 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilmiştir.

“8. ECOSA Tohumculuk Kongresi” ise 20-21 Mart tarihlerinde Kazakistan’ın Taraz şehrinde Türk Devletleri Tarım Bakanları Toplantısıyla eş zamanlı olarak düzenlenecektir.”

 

 

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL) Heyetinde şu isimler yer aldı: TARPOL Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve önceki dönem Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TARPOL Yönetim Kurulu Üyesi ve önceki dönem Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, TARPOL Yönetim Kurulu Üyesi ve önceki dönem Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Heyeti ise Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB), Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldıray Gençer, Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Şendağ ve Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Miktat Olgun ve TYAB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nihat Dolaş’tan oluştu.