TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI TÜRKTOB’U ZİYARET ETTİ

5.02.2024

BAKAN YUMAKLI VE TÜRKTOB YÖNETİMİ SEKTÖRÜN GÜNCEL DURUMUNU, SORUNLARINI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ GÖRÜŞTÜ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Türkiye Tohumcular Birliğini (TÜRKTOB) ziyaret etti.

Bakan Yumaklı, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Alt Birlik Başkanları tarafından karşılandı.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem’in de katıldığı ziyaret kapsamında yapılan toplantıda sektörün mevcut durumu ve güncel gelişmeler gündeme geldi. Bakan Yumaklı’ya sektörün sorunları ve çözüm önerileri hakkında sunum yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Türkiye Tohumcular Birliği ile uyumlu ve koordineli çalıştıklarını ifade ederek TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler’e, TÜRKTOB Yönetim Kuruluna ve Alt Birlik Başkanlarına teşekkür etti.

Bakan Yumaklı, "Türkiye tohumculuk konusunda diğer ülkeler arasında kendini gösteren, kendi adından söz ettiren bir ülke konumuna geldi.
Tohumculuk sektörümüz ülkemizin ihtiyacı olan üretimi yapabiliyor hatta ihraç ediyor.

Ülkemizde kullanılan tohumların %97’si ülkemizde üretilmektedir. Yerli firmalarımızın oranı ise %90’dır.

Son 21 yılda tohumculuk alanında önemli ilerlemeler kaydedildi.

Sertifikalı tohum üretimimiz 10 kat artmış durumda.

Bakanlığımıza bağlı araştırma kurumlarımızda bahçe bitkileri grubunda 1.027 adet, tarla bitkileri grubunda da 953 adet tohum çeşidi yetiştirildi. Ülkemizde kullanılan sertifikalı tohumların %40’ı bu çeşitlerden oluşuyor.
 
Ülkemiz adına sevindirici bir diğer konu da tohumculuk sektörümüzün sadece üretimde değil, araştırma geliştirme (AR-GE) çalışmalarında da kendini sorumlu hissedip, bu konuda da büyük aşamalar kaydetmiş olmasıdır.
 
Bizler araştırma geliştirme çalışmalarının bu sektör için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Dolayısı ile desteklerimiz ve birlikte çalışma isteğimiz Türkiye Tohumcular Birliği ile birlikte devam edecek.

Önemli olan sadece tohumu üretmek değil, aynı zamanda geleceğe matuf, bizleri bekleyen, yeni normal dediğimiz gelişmelere de tohumdan başlayarak bütün üretimimizi hazır hâle getirmektir.

Son 20 yılda 17 kat artan bir tohum ihracatımız var.
Artık ülkemiz için tohumdan kaynaklı bir sıkıntıdan söz etmek mümkün değil.

Bu anlamda ben başarılı çalışmaları için hem özel sektörümüze hem de kamu araştırma kurumlarımıza teşekkür ediyorum.

Türkiye Tohumcular Birliği ve Alt Birliklerine ve üyelerine de başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

Ülkemizi tohumculuk alanında çok çok daha üst sıralara taşımak amacıyla çalışmalarımız ve koordinasyonumuz devam edecek." şeklinde konuştu.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler ise, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın tohuma ve tohumculuk sektörüne verdiği önemi TÜRKTOB’u ziyaret ederek bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, "Sayın Bakanımız hem söylemlerinde hem de eylemlerinde tohumculuğu hep ön plana çıkarmıştır.

Tohumculuğun ülkemiz bitkisel üretiminin, tarımının temeli ve taşıyıcı kolonu olduğunu bilen Sayın Bakanımızla ve değerli ekibiyle çalışmak sektörümüz için bir şanstır.

Sektörümüz gıda güvenliği ve güvencesinin teminatıdır.

Bizim temel amacımız ülkemizde gıda güvenliği ve güvencesini sağlayan politikalara destek ve katkı vermektir.

Özellikle 2000’li yılların başından itibaren tarımda yasal düzenlemelerin yapılması, destekleme ve kayıt sitemlerinin oluşturulması, 2006 yılında yayımlanan Tohumculuk Kanunu gibi gelişmeler ülkemiz tarımının gücü olmuştur.

Yılların ihtiyacı olan bu reformlar özellikle toprak ve su kaynaklarımızın korunmasını, üretimin, ihracatın artmasını ve araştırma geliştirme çalışmalarının hızlanmasını sağlamıştır.
 
Yeni dönemde de üretim, pazarlama ve ihracat için yapılan reformlar sektörümüz tarafından desteklenecektir.

Bizler Türkiye Tohumcular Birliği olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile ekip ruhuyla çalışmaya devam edeceğiz." dedi.


30.01.2024 / Ankara