Tekirdağ’da Tohumculuk 4.0 Çalıştayı Düzenlendi

23.05.2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde TSÜAB ve TOVAM’ın öncülüğünde "Tohumculuk Sektöründe İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı" düzenlendi. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Çalıştay kapsamında tohumculukta teknoloji kullanımı ile tohumculuk sektörünün yakaladığı yükseliş ve gelecek hedefleri ele alındı.

Açılışını, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) Müdürü İsmet Başer’in yaptığı Çalıştay açılış konuşmalarının ardından 2 panel ile devam etti.

 

“ANA HEDEFİMİZ EKİLEBİLİR HER ALANI SERTİFİKALI TOHUM İLE BULUŞTURMAKTIR.”

Programın açılışında konuşan TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer;

"Ülkemiz topraklarına ekilen tüm tohumların sertifikalı olmasını arzu ediyoruz. 2005 yılında sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimize ve 2008 yılında bu sertifikaları üreten tohum sanayicilerine verilen desteklerle sertifikalı tohumun önemi ortaya kondu. 2000'li yılların başında 140- 150 bin ton seviyesinde olan tohumluk üretim rakamlarımız geçen yılki verilere göre 1 milyon 360 bin ton seviyesine kadar çıktı. Bizim arzu ettiğimiz, ülkemizin her karış toprağının sertifikalı tohum ile buluşması. Bugün 1100 firmamız ile tüm ihtiyacımızı karşılayacak kadar tohumu üretecek alt yapıya, güce ve üretkenliğe sahibiz.

Tarımda teknoloji ne kadar önemli ise tohumculukta da aynı şekilde önemli. Tarım 4.0’ın ardından şimdi sıra Tohum 4.0’da. Teknoloji mesafeleri de ortadan kaldırıyor. Veri ve bilgi olmadan önümüzü göremiyor, doğru kararlar alamıyoruz. Hal böyle iken, içerisinde bulunduğumuz bilişim çağında tohumculuk sektörü olarak biz de yerimizi aldık. Bu Çalıştayda da tohum üretim sürecinde teknolojinin nasıl kullanıldığını, veri okur yazarlığının ne kadar önemli olduğunu uzmanlardan ve direkt olarak kullanıcılardan dinleme fırsatı bulacağız.”

 

“TEKİRDAĞ BİR TARIM KENTİ”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin;

"Bir tarım memleketi olan Tekirdağ'ın çiftçisine hizmeti esas alan bir pratiğin geliştirilmesi Ziraat Fakültemiz ile öncelikli hedefimizdi ve bunu da gerçekleştirmek için tüm gayretimizle çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bunun önemli göstergelerinden bir tanesi de Trakya Tohum A.Ş.'nin kuruluşudur. Ayrıca Trakya bölgesinin ve ülkemizin bitki ıslahı ve tohumculuk teknolojileri alanlarında uluslararası söz sahibi olmasına katkı yapmak amacıyla TOVAM, üniversitemiz bünyesinde kurularak faaliyetlerine başlamıştır" dedi. 

 

“SEKTÖRLERE FARKLI PROJELERLE DESTEK VERİYORUZ”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yerli ve milli tohum üretme mottosuyla hareket ettiklerini vurgulayarak,

"Tarım Bakanlığımız ile proje yaptık. Çiftçilerimize yüzde 90 hibe ile üretilmek üzere tohum dağıttık. Trakya ve Türkiye'nin değişik yerlerinde İstanbul, Çanakkale, Aksaray ve Anadolu'nun farklı yerlerinde tohumlarımız ekildi, ekilmeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

 

“BİRÇOK BİTKİDE ÇEŞİT ISLAHI YAPIYORUZ”

TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet Başer, geçmişten bugüne tohumculuk sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını belirterek;
"Ülkemizde artık 300'ün üzerinde Ar-Ge firması var. Türkiye'de birçok bitkide çeşit ıslahı yapılmaya başlandı. Ülkemiz eskiden yalnızca ülke içerisine tohum satarken, artık yurt dışına da satmaya başladı. Yerli çeşitleri satmamız çok önemli ama bizim kendi kaynaklarımızdan yaptığımız melezlemeler sonucu geliştirilen çeşitlerin olması da çok önemli. Milli çeşitlere destek verilerek, desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum." ş
eklinde konuştu.

*

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın birinci oturumunda TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer “Tohumculuk 4.0 ve Türkiye Tohumculuk Sektörünün Durumu”, TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet Başer “Tohumculuk ve Bitki Islahı Sektörünün Gelişimi”, TRAKTOD Başkanı İbrahim Toruk “Trakya'da Tohumculuğun Mevcut Durumu ve Geleceği” konulu sunumları gerçekleştirdi. 

Çalıştayın ikinci oturumunda ise TeaTechs CEO’su Tunç Emre Toptaş “Tohumculukta Dijital Dönüşüm ile Veri ve Bilgiye Dayalı Sertifikalı Tohum Üretimi” ve “Akıllı Üretim, Satış ve İşletme Yönetim Bilgi Sistemleri”, Ziraat Yüksek Mühendisi Umut Yıldırım “Yapay Zekâ Desteği ile Tarımsal Üretim ve Ürün Satışı” konularında sunum yaptı.

 Çalıştay programı, TSÜAB Üyeleri ile İstişare Toplantısıyla sona erdi.