Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Bitkisel Üretimde Sektör Buluşmaları Programı" kapsamında Tohumculuk Sektörü bir araya geldi.
BÜGEM Genel Müdürü Uğur Erdem’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya 300’e yakın TSÜAB üyesi firma temsilcisinin katıldı. Toplantının açılış konuşmalarını TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler ve BÜGEM Genel Müdürü Uğur Erdem yaptı.
TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, BÜGEM Genel Müdürü Uğur Erdem’e Tohumculuk Sektörü ile Bakanlık temsilcilerinin bir araya gelmesine vesile olan toplantıya ev sahipliği yaptığı için teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Sahada bilfiil üretimin içerisinde olan ve Ülkemizin dört bir yanından bu toplantı için Ankara’ya gelen üyelerimize yoğun ilgilerinden ötürü teşekkür ediyorum.
Üretim sürecinde, sahada bizim göremediğimiz farklı soru ve sorunlarla karşılaşan Üyelerimiz, bugün Yeni Destekleme Modeli, Sözleşmeli Üretim ve TİP Sözleşmeler hakkında Genel Müdürlüğümüzden bilgi alacaklar. Bu salonda üretimi disipline eden kanun ve yönetmeliklerini yapan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile bir arada olmak, sorunları birinci ağızdan aktarmak oldukça önemli. Üyelerimizin toplantıya yoğun ilgi göstermesi konuşacak çok konumuz olduğunu da bizlere gösteriyor.
Türkiye tohumculuk sektörü kısa zamanda dünya çapında önemli bir yer edindi. Bu ivmeyi daha yukarı taşımak adına çalışmalarımızı, sertifikalı tohum üretim miktarını ve kalitesini artırmak, sağlıklı üretim alanlarını geliştirmek ve tohumluk ihracatını artırmak yönünde şekillendiriyoruz. Toplantının hem ülkemiz tohumculuk sektörüne hem de genel tarım sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum."
TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, Türkiye tohumculuk sektörünün alsatçı konumdan bugün ARGE yapan, tohumculukta önemli ülkelerle rekabete giren ve markalaşan bir sektör konumuna geldiğini belirterek şunları kaydetti:
“Alsatçı bir sektörden üret al sata dönen bugün ARGE ile birleştirmeye çalışıp yurt dışındaki rakipleriyle rekabet yoluna giden ve markalaşma yoluna giden bir sektörden bahsediyoruz.
Elbette bu gelen merhalenin sonucunda 1 milyon 300 bin ton tohuma, 117 milyon adet fidana, 6 milyar fideye, 2 milyar süs bitkisine erişmiş büyük bir sektörden bahsediyoruz. Türkiye tohumculuk sektörü olarak dünyada 10. sıraya yükseldik ancak hedefimiz çok daha büyük. Gıda güvenliği açısından geleceğe güvenle bakmak ve ülkemizi en üst sıralara taşımak için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor."
Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur ERDEM yaptığı açılış konuşmasında bitkisel üretimde tohumculuk sektörünün önemini ifade ederek, tohumculuğa yönelik güncel çalışmalara değindi.Sektör Buluşmaları Programı kapsamında Tohumculuk Sektörü ile geniş katılımlı olarak bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Erdem, Türkiye Tohumculuğunun başarısını sürdürmesi adına çalışmalarını yürüttüklerinin altını çizdi.
Sektörün gelişmesi adına çalışmalarına devam ettiklerini belirten Erdem özetle;
“Yakın zamanda sektörün beklediği Kayıt Yönetmeliği güncellendi. Karşılıklı çalışmalar neticesinde alt yönetmeliklere de artık son şekilleri veriliyor.
Yeni desteleme modeli, Sözleşmeli Tarım ve TİP Sözleşmeler üzerinde konuşacağımız, birlikte geliştireceğimiz bu toplantıda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyacağız.
Her zaman belirttiğimiz üzere BÜGEM olarak istişareye her zaman açığız.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu tarafından, Bitkisel Üretim Planlaması ve Sözleşmeli Üretim konusunda bilgilendirme sunumu yapıldı.
Sunumun ardından sektör paydaşları ile karşılıklı istişare ve görüş alışverişinde bulunuldu. TSÜAB Üyelerimiz yürürlüğe giren tohumculuk yönetmeliği ve tip sözleşmeler hakkında merak edilen konuları ve açıklığa kavuşturulması istenen başlıkları dile getirdiler.
Genel Müdür Uğur Erdem, Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu ve Tohumculuk Daire Başkanı Sezgin Karadeniz katılımcıların sorularını cevapladı.
Sektörün sözleşmeli üretimin sahada uygulanması, üretici ve firmalar arasındaki yaşanan problemlerin çözümünde uygulanacak yöntemler hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgi verilerek çözüm yolları aktarıldı.