Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından İstanbul Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen Yeni Yüzyılında Türkiye Tarım ve Tohumculuk Zirvesi İstanbul'da yapıldı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil'in açılışını gerçekleştirdiği Zirveye, TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer, İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, TÜRKTOB'a bağlı Alt Birliklerin Yönetim Kurulu Başkanları, Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri katılım sağladı. Basının yoğun ilgi gösterdiği program, çevrimiçi olarak tüm katılımcılara açıktı.
Zirvenin ikinci oturumunda konuşan TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, Birliğin faaliyetleri hakkında bilgi aktarımında bulunarak sektörün uluslararası arenada yakaladığı başarıların altını çizdi.
Sektör temsilcileri olarak dezenformasyonla mücadele adına yürütülen çalışmaları salonla paylaşan Gençer özetle şunları kaydetti:
"Tohum sanayicileri ve üreticileri olarak şu an 1100 üyemizle sektörümüze hizmet veriyoruz. TSÜAB olarak tohumlukların üretimi, çoğaltımı, çeşit geliştirme ve ıslahı, tohumlukların sertifikalandırılması, ambalajlanması, paketlenmesi, tohumlukların yurt içi ve yurt dışında tanıtımlarının yapılması, pazarlanması ve dış ticareti gibi pek çok başlıkta çalışan firmalarımızın temsilcisiyiz.
Türkiye ve TSÜAB olarak dünya tohumculuk arenasında söz sahibiyiz. Tohumculukla ilgili uluslararası kurumlara üyeyiz. 100'ün üzerindeki ülkeye 232 milyon dolarlık tohum ihraç ettik.
2022 yılında ilk kez dış ticaret fazlası verdik. İhracatımız ithalatımızı 63 milyon dolar geçti. Bundan öncede kendi ihtiyacımızı üretmemize rağmen ithalat fazla olduğu için dışa bağımlı bir sektör olarak anılırdık. Aslında bu da yanlış bir değerlendirmeydi ama 2022 yılında artık bu parametrede ortadan kalktı. Artık tohumculuk sektörü net ihracatçı bir sektördür.
Türk tohumculuk özel sektörü 1980'li yıllardan itibaren gelişmeye başladı. O yıllarda sadece 3 özel firmamız vardı, bugün az önce söylediğim gibi 1100 firmamız hizmet veriyor.
Burada en çok üzerinde durmak istediğimiz konu; bu başarıların özellikle medyada görülmemesi ve yanlış bilgilerle oluşturulan kanıların insanların zihninde yine medya yoluyla pekişmesi. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bizler her platformda doğru bilgileri veriyoruz ama kamuoyunun yıllarca oluşturduğu olumsuz algıları silmekte ve yerine doğularını yerleştirmekte zorlanıyoruz.
Medyada tohumculuk ile ilgili konuşanlar tohumcu değil, dahası tohum ve tohumculukla ilgili bilgilerine yok denecek kadar az.
Özellikle görsel basında konuşan bu kişiler hem sektörümüze hem üreticimize hem de Türk ekonomisine zarar veriyor. Biz konuştuğumuz zaman ise taraflı damgası yiyoruz ve bu inandırıcılığımızı azaltan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Oysaki bizler sadece sektör temsilcileri olarak değil, konuyu akademik anlamda da çok iyi bilen, yıllarını bu işe vermiş profesörlerimizle de çalışıyoruz. Bu değerli bilim insanlarının da genel medyada sesi duyulmuyor. İzlenme oranları kaygılarına kurban gidiyoruz. Yanlış algıların altında ezilmekten yorulduk. Burada bulunan basın mensuplarımızdan yardım istiyoruz.
2022 yılında yaklaşık 1 milyon 400 bin ton sertifikalı tohum ürettik. 20-25 yıl öncesine gittiğimizde 100 bin tonları konuşuyorduk. Pandemi dönemi, savaşlar, ekonomik krizler tohum üretimimizi etkilemedi. Her yıl üzerine katarak ürettik. Bu başarı kendiliğinden olmadı. Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri ile birlikte Türk tohumculuk sektörünün başarısıdır bu.
Genç bir sektörüz. Bu gençliğin pek çok avantajı var ama sermaye birikiminin yetersizliği de en önemli dezavantajımız. Hem medyada temsil hem AR-GE konusunda belli bir yere kadar kaynak aktarabiliyoruz. Bu nedenle daha çok destek istiyoruz.
Tohumculuk bir gönül işidir. Daha önce çok büyük yerli bir sermaye grubunun sektöre girdiğini görüp sevinmiştik ama sadece 5 yıl dayanabildiler. Bu sektöre harcadığınız emeği koyduğunuz sermayeyi başka alanlara yöneltseniz çok daha fazla kazanırsınız. Gıda güvenliği ve güvencesini sağlamak için buradayız.''
Gençer, konuşmasının ardından yöneltilen soruları yanıtlayarak, GDO, hibrit tohumlar ana başlıklarında doğru bilgileri katılımcılara aktardı.