• +90 (312) 419 35 31
  • [email protected]
  • Ehlibeyt Mah. Tekstilciler Cad. Libra Kule No:21 / Kat: 5, Balgat Çankaya / Ankara
“TSÜAB İstişare Toplantısında Kamu-Özel Sektör Bir Araya Geldi”

“TSÜAB İstişare Toplantısında Kamu-Özel Sektör Bir Araya Geldi”

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü yerleşkesinde "Trakya ve Güney Marmara Bölgesi Tohumculuk Sektörü İstişare Toplantısı" düzenlendi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün (BÜGEM) destekleriyle gerçekleştirilen ve kamu ile özel sektörü buluşturan toplantıda üyelerimizin Bakanlığımızdan ve Birliğimizden beklentileri, sorunları ve çözüm önerileri gündeme taşındı.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet Hasdemir ve TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer'in yönetiminde gerçekleşen toplantıda; Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğüne bağlı illerde faaliyet gösteren TSÜAB Üyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Başmüfettişleri, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Test Müdürlüğü, İstanbul Zirai Karantina Müdürlüğü Temsilcileri ile İl Tarım ve Orman Müdürleri katılım sağladı.

Toplantının açılışını yapan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yıldıray Gençer konuşmasında özetle şunları kaydetti:

"Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız İstişare Toplantılarımıza bu kez farklı bir formatta devam ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili temsilcilerinin katıldığı toplantılarda özel sektör ile kamuyu bir araya getirip, sorunlarımızı nasıl çözer ve sektörü nasıl bir adım daha öteye götürürüz hep birlikte konuşalım, tartışalım istedik. Bu niyetle Sayın Genel Müdürümüz ile görüşüp, düşüncelerimizi paylaştık ve kendilerinin de önerileriyle ilk olarak Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü'nün sorumluluk alanındaki Üyelerimiz ile bugün bir araya geldik.

Sektörün bölgesel sorunlarını yerinde dinlemek adına mesai mefhumu gözetmeksizin tohumculuk sektörüyle bir araya gelen Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Hasdemir'e ve nezdinde tüm Bakanlık Temsilcilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.

Sektörümüzün bugün geldiği nokta ile hepimiz gururlanıyoruz. Ancak iş hacmimiz arttıkça sorunlarımız da artış gösteriyor. Bu anlamda Bakanlığımız ile sürekli temas halindeyiz. Mevzuat ve yönetmeliklerle ilgili sıkıntılarımız başta olmak üzere tüm sorunlarımızın çözümü için ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Bugün, bölgesel sorunlarımızı ortak paydada çözüme kavuşturmak adına fikir alışverişi yapacağız. Sektörümüz adına hayırlı bir çalışma olmasını temenni ediyorum."

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir açılış konuşmasında Tohumculuk Sektörünün Özel ve Kamu Temsilcileri ile birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, Türk Tarım Tarihi açısından önemli bir merkez olan Çayırova'da buluşmanın ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Son 20 yıldan bugüne; buğdayda %40, mısırda %130, kuru fasulyede %100'e varan verim artışı görüldüğünü ve bu yükselişin temelinde tohum olduğunun belirten Hasdemir konuşmasında şu hususlara dikkat çekti:

"Yeni Çeşitlere Ait Islahçı Haklarının Korunması Kanunu, Tarım Kanunu ve Tohumculuk Kanunu'nun çıkartılmasıyla 2000'li yıllarda Türk Tohumculuk Sektörü farklı bir evreye geçti. Faaliyet alanlarına göre Birliklerimiz kuruldu. Üretim, politika geliştirme, sertifikasyon ve diğer alanların tümüne baktığımızda dünyaya örnek olacak bir model oluşturduk. Bu yapının neticesinde son 20 yılda sertifikalı tohum üretimimiz tam 9 kat arttı. Ülkemiz, tohumculuk alanında dünyanın 117 ülkesine 215 milyon doların üzerinde ihracat yapan, ihracatın ithalatı %94 oranında karşıladığı bir ülke haline geldi.

Önümüzdeki 10 yılda ihracat hedefimiz 1 milyar dolar olmalı. Bu hedef sadece bizim için önemli değil, tüm Türk Dünyası için önemli. Tüm Türk Dünyası bizim ürettiğimiz tohumlar ile gıda güvenliğini tesis etmek istiyor.

Bizler, her bölgede sizlerle buluşmak, bölgesel sorunlarınızı özel olarak dinlemek ve çözüme kavuşturarak, sektörün önünü açmak istiyoruz. Rutin işlerin haricinde sektörü daha büyük hedeflere taşıyacak çalışmalar yapmak niyetindeyiz. Hedeflerimize ulaşmak için sizlerle birlikte yol yürümek istiyoruz.

Tohum her daim gündemimizde ilk sırayı alıyor. Bakanlık olarak bütçemizde en fazla destekleme artışını da tohuma yaptık. 2006 yılında başlattığımız sertifikalı tohum kullanım desteklerinden hububat desteğini son iki yılda dekara 8,5 TL'den 50 TL'ye çıkarttık. Ödeme planlarını yıl içerisinde yaparak sertifikalı tohum kullanım alışkanlığını korumak için çaba sağlıyoruz. Çabamıza katkı sağlayan tohumculuk sektörünün değerli temsilcilerini tekrar saygıyla selamlıyor, verimli bir çalışma olmasını diliyorum."

Açılış konuşmalarının ardından BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanı Sezgin Karadeniz ve TSÜAB Genel Sekreter Yardımcısı Bahattin Bozkurt tohumculuk sektörünün yapısını ve gelişim sürecini aktaran birer sunum gerçekleştirdi.

Faaliyetlerini Trakya ve Güney Marmara Bölgelerinde sürdüren TSÜAB Üyelerinin beklentileri, sorunları ve çözüm önerilerinin istişare edilmesiyle tamamlanan toplantının ardından Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ziyaret edildi.