Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ökkeş Yıldırım, Tarım Türk Dergisi tarafından Ürgüp'te düzenlenen "Patateste Dünya Trendleri ve Patatesin Geleceği" konulu panele katıldı.
*
Programa Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, TTSM Müdürü Şakir Berktaş, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş, TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, PÜSİAD Başkanı Birol Güney ve Bakanlığın ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile tohumculuk, depolama, üretim ve pazarlama faaliyetlerinde bulunan Patates Sektörünün Paydaşları katılım sağladı.
Program açılışının ardından TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Nevşehir İl Müdürü Özgür Memiş, TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, TSÜAB Başkan Yardımcısı Ökkeş Yıldırım ve PÜSİAD Başkanı Birol Güney'in konuşmacı olarak yer aldığı panel gerçekleştirildi.
TSÜAB Başkan Yardımcısı Ökkeş Yıldırım konuşmasında, patates tohumculuğunun mevcut durumunu özetleyerek, sektörün başlıca sorunlarının ve sertifikalı tohum kullanımının artırılması yönünde yürütülen çalışmaların altını çizdi.
Yemeklik patates üretimde 10-12 bin, tohumluk patates üretiminde ise 12-15 bin lira dekar maliyeti ile üretim maliyetleri en yüksek ürünün Patates olduğunu belirten Yıldırım, dekara verilen desteklerin artan giderler kalemlerinin yanında çok düşük kaldığını aktardı. Yıldırım konuşmasında özetle şunları aktardı:
"2022 yılı itibarıyla Milli Çeşit Listesinde yer alan tescilli 204 patates çeşidinin 186 tanesi özel sektör tohum firmalarına aittir ve bu çeşitlerin tohumluk üretiminin tamamı özel sektör tarafından gerçekleştirilmektedir.
Biz özel sektör tohumluk firmaları olarak artan maliyet kalemlerini kendi içimizde sübvanse ediyor, tohumluk fiyatlarına direkt olarak yansıtmıyoruz. Beklentimiz; patates tohumcularının Ar-Ge yapmasını, ıslah projelerine katılmasını teşvik edici desteklemelerin yürürlüğe konulmasıdır. Patateste bir çeşidin geliştirilmesi en az 10 yıl sürüyor, bu uzun süreç mutlaka desteklenmelidir.
2021 yılında 1 milyon 389 bin dekar alanda 5 milyon 100 bin ton patates ürettik. Henüz ihtiyacımızın yarısını sertifikalı tohumlukla karşılayabiliyoruz. Amacımız tüm ekim alanlarında sertifikalı patates tohumluğu kullanılmasıdır. Patatesin vejetatif olarak çoğalması, başta virüsler olmak üzere birçok zararlının daha kolay bulaşmasına ve tohumla bir sonraki ürüne taşınmasına zemin hazırlar. Bu ve benzeri nedenlere diğer tarla bitkilerine göre patateste sertifikalı tohumluk kullanımı verimliliği ve kaliteyi çok daha fazla etkilemektedir.
Üreticilerimiz özellikle sosyal medya aracılığı ile pazarlanan kaçak patates yumrularından uzak durmalı muhakkak sertifikalı tohumluk kullanmalıdır.
Kaçak tohum kullanımı, üretim bölgelerine hastalık taşınmasına, rekoltede azalmaya ve hastalıkla bulaşık bölgelerde patates üretiminin yasaklanmasına kadar giden sorunlara neden olacaktır. Çiftçilerimizin vebali yüksek olan bu konuya özellikle hassas davranmaları konusunda tüm TSÜAB üyelerimiz adına tekrar çağrı yapmak istiyorum."
Program katılımcıları panelin ardından katılımcı firma stantlarını ziyaret etti.