TSÜAB tarafından Tohumculuk sektörünün ihtiyaç duyduğu tohumculuk alanında bilgi sahibi Ziraat Mühendislilerinin yetişmesine destek amacıyla düzenlenen staj programı 46 öğrencinin katılımı ile Ankara'da başladı.
Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezinde (UTEM) düzenlenen Staj Programının açılışını Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, BÜGEM Tohumculuk Dairesi Koordinatörü Alper Şahin, UTEM Müdürü Hakan Birben, TÜRKTOB Başkan Yardımcısı ve BİSAB Başkanı Selami Yazar ve TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer gerçekleştirdi.
*
TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, tohumculuk sektörünün alanında uzmanlaşmış Ziraat Mühendisi ihtiyacı duyduğunu belirterek konuşmasında şunları kaydetti:
"Dünya nüfusu hızla artıyor, tarıma ayrılan toprakların sınırları da belli. Bu nedenle bizlerin birim alandan daha fazla verim alacak çalışmalara imza atmamız, bunu sağlayacak insanların yetişmesine katkıda bulunmamız gerekiyor. Tohumculuk sektörü olarak büyüyor, gelişiyoruz. TSÜAB olarak da eğitim faaliyetlerimiz içerisinde düzenlediğimiz staj programı ile gelişen sektörümüze katkıda bulunuyoruz.
Son 20-30 yıl içerisinde ülkemiz tohumculuk sektörü büyük ilerlemeler göstermiştir. 2021 yılında 1 milyon 324 bin ton sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştirdik. Sayısı bini geçen tohumculuk şirketimiz Arge, üretim, dağıtım ve pazarlama konularında kapasitelerini her geçen gün artırmaktadır. Bu gelişimin doğal bir sonucu olarak sektörde iyi eğitim görmüş, tohumculuk alanında uzmanlık sahibi teknik personele ihtiyacı da artmaktadır.
Bu ihtiyaçtan yola çıkarak tohumculuk sanayisinin nitelikli ve uzmanlaşmaya yönelmiş ziraat mühendisi ihtiyacının karşılanmasını sağlamak gayesiyle TSÜAB olarak 2010 yılında bu yana staj programı uygulamasını başlattık.
Ülkemizin seçkin Ziraat Fakültelerinden gelen Ziraat Mühendisi adaylarını bir hafta Ankara'da misafir edip tohumculuk sektörünü anlatıyor, ardından TSÜAB üyesi tohumculuk şirketlerimizde staj yapma imkanı sağlıyoruz.
Bu yıl on ikincisini gerçekleştirdiğimiz staj programına katılan genç meslektaşlarıma başarılar diliyorum. Staj süresince dikkatli ve gayretli olmalarını, kendi ilgi alanlarına giren ve yatkın oldukları tohumculuk faaliyetlerini en kısa zamanda belirleyerek bu alanda bilimsel ve teknik bilgi seviyelerini artırmaya çalışmalarını tavsiye ediyorum.
Islah, çeşit geliştirme, adaptasyon ve verim denemeleri, ürün geliştirme, tohumluk üretimi tohumluk işleme ve tohumluk dağıtım ve pazarlama bu alanlarda bazıları olabilir. Unutamamalıdır ki başarı her şeyden önce uzmanlık gerektirir. Uzmanlık da gayret, azim, kararlılık, çalışma ve odaklama ile gelmektedir."
*
TÜRKTOB Başkan Yardımcısı ve BİSAB Başkanı Selami Yazar, ıslah tarihinin avcı toplayıcı dönemden beri geldiğini belirterek, ıslahın bitkisel üretimin içerisindeki önemini vurguladı.
Yazar konuşmasında özetle şunları kaydetti:
"Ülkemizin tohumculuk tarihine kısaca bakacak olursak, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, 1925 yılında, çiftçimizin kaliteli tohumluk ihtiyacının karşılanması için tohum ıslah istasyonlarının kurulduğunu ve zaman içerisinde Araştırma Enstitülerinin kurulduğunu görüyoruz. Ardından 1980'li yıllardan sonra özel sektör her alanda tohumculuk sektörüne giriyor. Uluslararası kuruluşlara üyelik sürecini, sektörü düzenleyen yasalar ve Türkiye Tohumcular Birliği ve Alt Birliklerinin kuruluşu izliyor. Tohum ıslahından pazarlamaya, çiftçiye ulaşan son noktaya kadar örgütlü bir sektörüz.
Ülkelerin bağımsızlıklarını koruyabilmeleri için gıdaya ve gıdanın temel girdisi olan tohuma sahip olmaları gerekmektedir. Bizler artık kendi ihtiyacımızın %90'ını karşılayan ve ihracat yapan güçlü bir sektörüz. Sizler de bu sektörün birer parçası olarak staj süreciniz boyunca tohum firmalarımızın yürütmüş olduğu çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulacaksınız. Bu tecrübeyi kariyeriniz için iyi değerlendirmenizi tavsiye ediyor, stajınızda başarılar diliyorum."
*
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Koordinatörü Alper Şahin yapmış olduğu konuşmada tohumculuk sektörünün çok sağlam bir alt yapı üzerine kurulu olduğunu belirtti. Güvenli gıdayı üreten Ziraat Mühendislerinin kutsal bir vazifeyi üstlendiğini belirten Şahin, sektöre olan katkılarından dolayı TSÜAB nezdinde tüm tohumculuk sektörü paydaşlarına teşekkürlerini sundu.
*
Törene katılan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, staj programını desteklediklerini belirterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
"Tarafımızca iyi bilinen gıda güvenliğinin ve gıda temininin önemi pandemi ile birlikte tekrar gündeme taşındı. Bu süreçte de Ziraat Mühendisliği mesleğimizin önemini bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sağlıklı ve güvenli beslenmenin sürekliliği tarım eğitiminin önemini de gözler önüne sermiştir. Ülke tarımının gelişmesi ve dünyada tarımda söz sahibi olabilmemiz iyi eğitim almış Ziraat Mühendislerinin kamuda ve özel sektörde görev yapmasıyla mümkündür. Bitkisel üretimde verim ve kaliteyi direkt etkileyen ana faktör tohumdur. Tohum teknolojisini üretimin üzerindeki etkisini net ve doğrudan göstermektedir. Birim alandan en iyi verimi almanın tek yolu kaliteli tohumu kullanmaktan geçer. Türkiye tohum yetiştiriciliği alanında da önemli avantajlara sahip bir ülkedir.
Her geçen gün gelişen tohumculuk sektöründe alanında uzman meslektaşlarımıza çok önemli görevler düşmektedir. Staj süreci boyunca tohumu yakından tanıma fırsatı bulacak tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum."
Staj programı, açılışın konuşmalarının ardından Tohumculuk Sektörü paydaşlarının yaptığı sunumlarla devam etti.