Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) 13. Olağan Genel Kurul Toplantısı 31 Temmuz 1 Ağustos tarihlerinde Ankara'da yapıldı.
TSÜAB Genel Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Ahmet Yılmaz'ın konuşmasıyla başladı.
TSÜAB Başkanı Sayın Dr. Ahmet Yılmaz konuşmasında şunları kaydetti:
2020 yılının başında başlayan ve mart ayında daha da sıkı tedbirlerin uygulanması ile daha da zorlaşan bir pandemi sürecini kısıtlama ve sıkıntılarla hep birlikte yaşadık. Hiçbir tecrübemizin olmadığı bu zor dönemi Bakanlığımızın da aldığı tedbirlerle sektörümüzde aksaklığa çok fazla meydan vermeden atlattık.
Tohumculuk, tarımın içerisinde oldukça önemli ve gelişimi hızla sürdüren en önemli sektördür. Bu gelişim sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın aldığı doğru destekleme kararlarının etkisi önemlidir.
Ülkemiz tohumculuk sektörü yaşadığımız sıkıntılı sürece rağmen gelişmekte ve büyümektedir. TSÜAB, 1043 Üyemiz ile birlikte tohumculuk sektörü içerisinde en aktif ve sektörün yakaladığı yükselişte en büyük payı olan alt birliktir.
"Sektörün Müdahale Edilmesi Gereken Sorunları Var"
Hızla gelişen ve büyüyen sektörümüzün önünün açılması için acil müdahale edilmesi gereken sorunlar var. Öncelikli olarak, 5553 sayılı Tohumculuk Kanununda birtakım değişiklikler yapılıp, gelişen sektörün bugünkü şartlarına uygun hale getirilmelidir. Faaliyetten Men cezasını içeren 12. madde yeniden düzenlenmeli, eylemin ağırlığı ile doğru orantılı daha yüksek idari para cezaları uygulanmalıdır.
En büyük sorunlarımızdan bir diğeri ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağladığı pek çok destekten NACE kodu uygulaması nedeniyle yararlanamıyor olmamızdır. Biz ismen sanayici olsak da tarımsal faaliyetler arasında değerlendirildiğimiz için KOSGEB desteklerinden faydalanamıyoruz. Oysa ARGE konusunda bu desteklere çok ihtiyaç duyuyoruz.
TÜİK verilerine göre son bir yılda tohumluk fiyatları diğer tarımsal girdiler arasında en az artışı göstermiştir. Tohumluk fiyatlarının daha uygun hale gelmesi için maliyeti artıran en önemli kalem olan Döner Sermaye Ücretlerinin fazla olmasıdır. Döner Sermaye ücretlerinin en azından bir süre aynı kalması gerektiğini savunuyoruz.
Tohumla ilgili desteklemelerin kesintisiz sürdürülmesi, girdi maliyetlerini karşılayabilecek oranda artırılması gerekir. Destekleme miktarlarının ve ödeme tarihlerinin önceden belirlenmesi tarımsal faaliyetleri rahatlatacaktır.
Son olarak belirtmek istediğim önemli bir konu da tohumculuk faaliyetleri sezonluk faaliyetlerdir. Bu nedenle mevzuatta yapılacak değişiklikler ve alınacak kararlar ani uygulanmamalı ve üyelerimizi mağdur etmeyecek bir takvim içinde ve önceden bildirilerek uygulanmalıdır."
Genel Kurulumuza katılan ve açılışta bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim (BÜGEM) Genel Müdürü Sayın Dr. Mehmet Hasdemir yapmış olduğu açılış konuşmasında; Her şeyin bir tohumla başladığını belirterek Bakanlık olarak tohuma çok önem verdiklerinin altını çizdi.
Sayın Hasdemir konuşmasında şunları kaydetti:
"Tohum ve tohumculuk faaliyetleri Tarımsal Üretimin vazgeçilmezidir. Cumhuriyetin ilk yıllarında tohumculuk istasyonlarında yeni çeşitlerin çiftçilerimizle buluşması adına başlatılan çalışmalar bugün de büyüyerek devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl ise 126 milyon tonluk tarımsal üretim ile tüm zamanların rekorunu kırdık. Pandemi nedeniyle insanların evlerinden çıkamadığı bu dönemde çiftçilerimiz ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri tarladan, ıslahtan, üretimden, tesislerden geri durmadılar. Bu milleti bu toprakları tohumla buluşturmaya devam ettiler. Bu sayede biz Cumhuriyet tarihimizin rekor üretimine imza attık.
Sertifikalı tohum üretimimiz son 20 yılda 9 kat arttı. Kullandığımız tohumların %96'sının yurt içinde üretildiği bir sektör haline geldi. Ama Hz. Mevlana'nın çok güzel bir sözü var. "Kim diyorsa ki benim her şeyim tamdır, bilin ki o henüz hamdır." Evet her şeyimiz tam değil, özellikle kışlık sebze çeşitlerinde ve şeker pancarı gibi türlerde kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. Bunu kamu olarak tek başımıza değil sizlerin de desteği ile başaracağız.
Göreve başladığımdan beri Tohum Sanayicileri ve Üreticilerimizle yakın çalışma fırsatı bulduk, Onların ciddi desteğini gördük. Varsa bir sorun birlikte çözme gayreti gösterdik. Çoğu kez bir araya geldik, ziyaretlerimizde Ahmet Başkan'ın ilettiği bu sorunları sıcak gündem haline getirdik. Bu süreci ilerleteceğimizden, uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edeceğimizden eminiz. Sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri hep birlikte yapacağız. Bu vesile ile Sayın Başkana ve Yönetim Kuruluna teşekkürlerimi bildirmek istiyorum. Kendileri büyük bir özveri ve gayret içerisinde oldular.
Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli bugün yangınla mücadele kapsamında sahadalar, o yüzden bugün aramızda olamadılar ama tohumculuk sektörüne ne kadar önem verdiğini biliyorum. Tohumla ilgili ilettiğimiz her sorunda, her konuda destek oldu, önümüzü açtı, yol gösterdi, bütçe tahsis etti ve bu konuda çalışmalarımızı rahatlıkla sürdürmemize imkan tanıdı. Genel Müdürlüğümüz olarak önümüzdeki yıllarda tohumculuk sektöründe ihtiyaç duyulan, Türkiye'de ve dünyada söz sahibi olacak, üretim ve tedarik sürecinde özel müteşebbisin daha aktif yer aldığı, ülke içerisinde tohum üretiminin etik kurallara uygun olarak yapıldığı, çiftçiye ulaştırıldığı bir sektör haline gelmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi, sizlerin de destekçisi olacağımızı bilmenizi istiyorum.
Kamuoyunun tohumla ilgili doğru bilgilendirilmesi için de bu iş birliğine ihtiyacımız var. Çünkü doğrular yeterinde söylenmediği sürece yanlışlar kulaklarda yer edinmekte. Bu doğru bilinen yanlışları da hep beraber ortadan kaldırmak durumundayız.
Bitkisel Üretim içinde oldukça önemli bir yere sahip olan bu alt birliğimizin ülkeye yarattığı katkının, ekonomik katma değerin, her daim takipçisi olduğumuzu, bu sorunların sadece Bakanlığımızca değil diğer Bakanlıklarla da ilgili olan sorunların takipçisi olacağımızı ifade ederek, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliğinin 13. Olağan Genel Kurulu'nun hayırlara vesile olmasını dilerim."
Genel Kurul, faaliyet, mali, denetim kurul raporlarının ve bütçelerin görüşülmesi ve ibra edilmesiyle devam etti.
2. gün yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre; (*Listeler soy isimlere göre alfabetik sırayla yazılmıştır)
Yönetim Kuruluna: Burhan Ballı, Yıldıray Gençer, Ayhan Işık, Mehmet Ali Sağır, Hanifi Sarı, Ökkeş Yıldırım, Ahmet Yılmaz, Vejdi Yiğit, Yunus Yumuşak
Disiplin Kuruluna: Fahrettin Açıkgöz, Hüseyin Akdoğan, Savaş Gökçe
Denetleme Kuruluna: Erkan Arslan, Ali Kaynak, Hacı Yılmaz
TÜRKTOB Hakem Kuruluna: Himmet Fidan, Serdar Mart
TÜRKTOB Üst Kurul Delegeliğine: İsmail Aydın Atasayar, Yıldıray Gençer, Ayhan Işık, Turgay Kan, Halil Kuran, Ali Özen, Hanifi Sarı, Ökkeş Yıldırım, Ahmet Yılmaz, Vejdi Yiğit seçilmiştir.