TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, EKOTÜRK TV'de yayınlanan Tohum Yaşamdır programına konuk oldu.
Sayın Başkan'ın tohumculuk sektörünün güncel durumu, TSÜAB üyelerinin sorunları ve bu sorunlarının çözümü yolunda atılması gereken adımlar değerlendirdiği programı aşağıdaki bağlantıyadan izleyebilirsiniz.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet YILMAZ, Ekotürk TV'de ekranlara gelen "Tohum Yaşamdır" programına canlı yayın konuğu oldu.
Başkan YILMAZ;
"2019 yılında üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve gerçekleşmesi için büyük uğraşlar verdiğimiz çalışmalardan bir tanesi olan, Bakanlığımızdan aldığımız yetki çerçevesinde faaliyete geçmesi için çaba gösterdiğimiz Bitki Sağlığı Teşhis ve Analiz Laboratuvarı'nın kuruluş aşamasında büyük mesafeler katettik."
"Ülkemizde tohumculuk sektörü çok genç, yeni olmasına rağmen beklentilerin çok üstünde başarı sağlanmıştır. Bunda atılan kararlı adımların ve çizilen doğru rotanın büyük rolü var. Bizim için çok büyük anlam ifade eden özel bir yıl olan 2023'te dünya tohumcularını İstanbul'da bir araya getireceğiz. ISF olarak bilinen Uluslararası Tohumculuk Federasyonunun 'Dünya Tohumculuk Kongresi'nin İstanbul'da yapılacak. Dünyanın farklı ülkelerinden 2 binin üzerinde, tohum sanayisiyle uğraşanların bizim tohumcularımız ile bir araya gelmesini sağlayacağız. Bu organizasyon ve getirecekleri avantajlar bizim için çok değerli."
"700'ün üzerinde üyemizin katılım sağladığı 'Tohumculukta 2023 Hedeflerimiz' konulu çalıştayımızı aralık ayında gerçekleştirdik. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor."
"Bizim çok ağır bir misyonumuz var. Bizden 150 yıl önce kurulmuş tohum firmaları ile, tohum sanayisi ile ülkemizin tohumculuğunu aynı seviyeye getirme gibi büyük bir gayretin içerisindeyiz. Bu konuda çok büyük mesafeler katettik. Yapısal mevzuatların doğruluğu, Tarım ve Orman Bakanlığımızın tohumculuk konusunda verdiği desteklerin ve bu desteklerin devamlılığının ilerlememizde büyük katkıları var. Bu desteklerin, sağlanan kolaylıkların aksatılmadan devam ettirilmesi gerekiyor. Biz zoru başardık. Desteklemeler aksamadan devam ederken 2019 yılında bazı aksaklıklar yaşadık. Sertifikalı tohum noktasında desteklemelerin kesilmesi neticesinde ortaya çıkan bir takım olumsuzlukları sektörümüz yaşadı ama bu durumun bundan sonra hızlı bir şekilde düzeltilip eski düzene sokulacağını düşünüyorum. Tohumu kullanan kesimin ülke ekonomisine nasıl katkı sağladığı noktasında üzerimize düşen çok büyük görevler var. Sertifikalı tohum kullanan üreticimize sertifikalı tohumun, tohumculuğun ne olduğu ile ilgili bilgilendirme gayretlerimiz var. Bunu gerçekleştirmenin en etkin yollarından bir tanesi tohum fiyatlarındaki dengeyi sağlamak, mümkün olduğu kadar tohum fiyatlarını yükseltmemektir. Tohum maliyetini aşağıya çekecek, özellikle üretim girdileri maliyetlerinin aşağıya çekilmesi bizlere büyük katkı sağlayacaktır."
"2020 yılı için Bakanlığımız, yaptığımız bir takım işlemler için alınan döner sermaye ücretlerini artırdı. Enflasyonun %11,5 olduğu bir ortamda karşımıza %300'leri bulan artışlar çıktı. Bu zamlar; bizim sertifikalı tohumluk fiyatlarımıza olumsuz etki edebilecek, çiftçinin tohum sanayicisi ve üreticisi ile buluşmasını engelleyecek bir durum oluşturuyor. Bu zamlar, tohumcular olarak üstlendiğimiz misyon ile bağdaşmıyor. Yetkililerimizin bu zamların yerinde olmadığının farkında olduğunu ve gerekli düzenlemeyi yapacaklarını düşünüyorum."
"Bitki türlerimizde uygulanan %8, %1 gibi farklı KDV oranları var. Biz bu farklılıkların ortadan kaldırılıp, KDV oranlarının minimum düzeyde olacak şekilde aynı olması gerektiğini düşünüyoruz. Borsa kesintilerinin kaldırılması gerekiyor. Lisanslı depoculukta sağlanan bir takım olumlu uygulamaların sözleşmeli tohum üretimi noktasında da uygulanmasını istiyoruz. Bakanlığımızdan çok büyük isteklerde bulunmuyoruz. İnşallah bu konuları hep birlikte en iyi noktaya getireceğimizi düşünüyorum." "Önemli başlıklarımız arasında yer alan AR-GE'yi daha öne alıp, AR-GE çalışmalarıyla ilgili gerekli desteklerin sağlanması, gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor."