• +90 (312) 419 35 31
  • [email protected]
  • Ehlibeyt Mah. Tekstilciler Cad. Libra Kule No:21 / Kat: 5, Balgat Çankaya / Ankara

TSÜAB GENEL SEKRETERİ DOÇ. DR. HAMİT AYANOĞLU "TOHUM HAYATIN BAŞLANGICIDIR"

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, Tarımsal Eğitim ve Öğretimin 174. yıl dönümü nedeniyle Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen etkinliğe katıldı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'un "Tarım bir iş değil, bir meslek değil, bir sektör de değildir. Tarım bir sanattır" diyerek açılışını gerçekleştirdiği etkinlik müzik dinletisinin ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu'nun sunumlarıyla devam etti.

TSÜAB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu "Türkiye'deki Tohumculuk Sektöründeki Gelişmeler" başlıklı konuşmasında;

"Tarım hayatımızdır, tarım hayatımızın her yerinde vardır. Tohum da hayatın başlangıcıdır, hayattır. Dolayısıyla tohum olmadan hayat olmaz. Tohumculuk olmadan üretim olmaz. Güçlü bir bitkisel üretim sektörüne sahip olabilmeniz için güçlü bir tohumculuk sektörünün olması şarttır. Bunu hiçbir zaman unutmamız gerekiyor" dedi.

Doç. Dr. Hamit Ayanoğlu, Ülke tohumculuk politikalarının; Kaliteli tohum ihtiyacını karşılamak, Ulusal tohumculuk sanayisi güçlendirmek, Özel girişimciliğe dayalı bir sektör oluşturmak, Uluslararası Kuruluşlar ile entegrasyon, AR-GE çalışmalarını ve Sertifikalı tohumluk üretimini ve kullanımını desteklemek ile Etkili bir kamu özel sektör iş birliği oluşturmak üzerine kurulu olduğunu belirterek;

"Ülkemizde GDO'lu tohum ile üretim yapılmamaktadır. Hibrit çeşitleri kısır değildir. Gıda Güvenliğimiz için üretmek zorundayız. Üretimi artırmak ve güvenli üretim yapmak için Sertifikalı tohum kullanmalıyız" dedi.

Sayın Ayanoğlu konuşmasını özetle şöyle tamamladı:

"Sektör olarak hedefimiz, zenginleştirilmiş ürün portföyü ile dünya tohumculuk sektöründe lider ülkeler arasında yer almaktır. Önceliğimiz, ihtiyacımızı kendi genetik kaynaklarımızdan ıslah edilen tohumluklarla sağlamaktır. Hedefimiz, global bilgiyi ve tecrübelerimizi yerelde aktifleştirerek, bilgili ve uzman çiftçiler ile tarımsal üretimde verim ve kalite artışı sağlamaktır. Ürün ve tecrübemizi uluslararası pazara yayıp yurt dışında da yatırımlar yaparak dünya ölçeğinde yer almaktır."

TMO Genel Müdürü Sayın Ahmet Güldal konuşmasından öne çıkan başlıkla şu şekilde oldu:

"Türkiye tarımını yönetenler, Türkiye tarımının gelişmesi için çalışıyorlar ve bunun için de imkanlar neyse sonuna kadar zorlayarak üreticiye yansıtmaya çalışıyorlar.

Türkiye denildiği gibi tohuma muhtaç değil. İsrail'den gelmezse tohum bulunmaz algısı tamamen yanlış. Türkiye'nin tarım bütçesi 2019 yılında 16 milyar iken 2020 yılında 22,1 milyara yükseltildi."

Konuşmaların ardından katılımcılara ve meslekte 35. Yılını dolduran Ziraat Mühendislerine plaket verildi.