• +90 (312) 419 35 31
  • [email protected]
  • Ehlibeyt Mah. Tekstilciler Cad. Libra Kule No:21 / Kat: 5, Balgat Çankaya / Ankara

TOHUM GÜVENLİ GIDA ÜRETEBİLMENİN VE ONA ULAŞABİLMENİN ALTIN ANAHTARIDIR

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Başkan Yılmaz mesajında, gıdaya ihtiyaç duyulan her dönemde, Tohumculuğun gündemde olmaya devam edeceğini vurgulayarak;
"Dünya genelindeki nüfus artışıyla birlikte bir lokma ekmeğin peşinden koşan ve sağlıksız beslenen insanların sayısı da ne yazık ki artış göstermektedir. 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyara ulaşması bekleniyor. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan iklim değişiklikleri ve ekilebilir alanların genişletilmesinin mümkün olmadığı göz önüne alındığında, kalitesi ve verimi daha yüksek ürün elde etmek bir mecburiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gaye ile hareket edip, Tohum sanayisine emek vererek, tohum üretimi yapan kişilerin önemli ve kutsal bir görevi yerine getirdiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz" dedi.

**

Her yıl değişik temalar ile kutlanan 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde, açlık konusunun sadece insanları doyurmak değil, onları beslemek, sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı olarak sürdürülebilir olması gerektiği vurgulanıyor.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz Gıda Günü vesilesi ile yayınladığı mesajında; gıdaya ihtiyaç duyulan her dönemde, Tohumculuğun gündemde olmaya devam edeceğini vurgulayarak;

"Dünya genelindeki nüfus artışıyla birlikte bir lokma ekmeğin peşinden koşan ve sağlıksız beslenen insanların sayısı da ne yazık ki artış göstermektedir. 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyara ulaşması bekleniyor. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan iklim değişiklikleri ve ekilebilir alanların genişletilmesinin mümkün olmadığı göz önüne alındığında, kalitesi ve verimi daha yüksek ürün elde etmek bir mecburiyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gaye ile hareket edip, Tohum sanayisine emek vererek, tohum üretimi yapan kişilerin önemli ve kutsal bir görevi yerine getirdiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz" dedi.

"Gıda güvenliği" denildiğinde sadece gıda miktarının değil, aynı zamanda gıdanın kalitesinin de önemli olduğunu belirten Yılmaz mesajını şöyle sürdürdü:

"Güvenli gıdaya ulaşım, insan hayatında yaşamsal öneme sahiptir. Tohum ise güvenli gıda üretebilmenin ve ona ulaşabilmenin ilk adımıdır. Tohumculuk, en son bilgi ve teknolojiyi kullanmayı gerekli kılan, ulusal ve uluslararası ölçekte gelişmeye mecbur stratejik öneme sahip bir sektördür. Tarımda söz sahibi olmak isteyen her ülke er ya da geç, tarımın temel girdisi olan tohumu usulüne uygun olarak üretmek ve ürettirmek zorundadır. Kaliteli, üstün niteliklere sahip, kimliği belli olan sertifikalı tohumlukların kullanımı, daha verimli, daha güvenli ve daha çeşitli tarım ürünlerine ve dolayısıyla gıdaya ulaşmanın altın anahtarıdır.

Dengesiz ve kalitesiz beslenmenin önüne geçmek, açlığı ve gıda israfını önlemek, hepimizin yüklendiği bir sorumluluktur. Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin herkesçe erişilebilir olması konusunda birim alandan verimi ve kaliteyi artıracak olan sertifikalı tohumlukların kullanımı başı çekmektedir. Bunlarla birlikte; iyi hasat, depolama, paketleme, nakliye, altyapı, pazar mekanizmaları ve gereken yasal çerçeveleri oluşturmak gibi kapsamlı önlemler ile yaşanan gıda kaybını azaltmalıyız.

Bu konuda hem biz Tohum Sanayicilerine hem de tarladan soframıza uzanan gıda zincirinin temelini atan çiftçilerimize büyük görev düşmektedir.

Tüm çiftçilerimizin, tüketicilerimizin ve sektörümüzün 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nü kutlarım.''