• +90 (312) 419 35 31
  • [email protected]
  • Ehlibeyt Mah. Tekstilciler Cad. Libra Kule No:21 / Kat: 5, Balgat Çankaya / Ankara

"HEDEFİMİZ TÜM EKİM ALANLARINDA SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANILMASIDIR"

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, 13 Haziran'da Ürgüp'te düzenlenen Dünya Patates Tohum Pazarı ve Patateste Dünya Trendleri paneline katıldı.

Tarım Türk Dergisi tarafından düzenlenen "Dünya Patates Tohum Pazarı ve Patateste Dünya Trendleri" paneli; Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Okan Yılmaz ve Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı'nın açılış konuşmaları ile başladı.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yılmaz, Patates Tohumculuğu ve sektörün gelişmesi yönünde yürütülen çalışmaları içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Başkan Yılmaz konuşmasında, sektör olarak temel hedefin tüm ekim alanlarında sertifikalı tohumluk kullanılması olduğunun altını çizerek;

"Her yıl ülkemizde ortalama 1,4 Milyon dekar alanda patates ekimi yapılmaktadır. İhtiyaç duyulan sertifikalı patates tohumluğu miktarı yaklaşık 500-550 bin tondur. 2018 yılında Tohumluk Patates üretimimiz 276 bin tona ulaşmıştır. Henüz ihtiyacımızın yarısını sertifikalı tohumlukla karşılayabiliyoruz. Hedefimiz, tüm ekim alanlarında sertifikalı tohumluk kullanılmasıdır" dedi.

Patates bitkisinin çok sayıda hastalık ve zararlısının bulunması nedeniyle diğer türlere göre sertifikasyon sürecinin farklı olduğunu vurgulayan Yılmaz, Ülkemizde Bakanlığın farklı birimleri tarafından bu işlemlerin yapılıyor olmasının süreci daha da zor hale getirdiğini belirtti.

Yılmaz; "Tohumluk patates üretiminde söz sahibi olan ülkelerde patates sertifikasyon sistemi devlet denetimindeki özel kurumlar tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde de 2016 yılında TSÜAB bünyesinde Tohum Sertifikasyon A.Ş. kurularak bu amaç doğrultusunda ilk adım atılmış ardından, sertifikasyon sürecinde zorunlu olan bitki sağlığı testlerinin yapılabilmesi için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi - Kapadokya Teknopark alanı içerisinde 2700 m2 kapalı alana sahip laboratuvar binasının uzun dönem kiralanması ile ilgili ön protokolü imzalanmıştır.

Alt yapı ve kuruluş ile ilgili bu çalışmalar devam ederken, sertifikasyon yetkisinin devlet denetiminde tohum birliklerine veya özerk kuruluşlara devredildiği ve sistemin ideal bir şekilde sürdürüldüğü Hollanda - NAK (Hollanda Tohum Kontrol Hizmetleri Kuruluşu) ve İskoçya-SASA (İskoç Tarım Bilim Ajansı) çalışmaları yerinde incelenerek teknik iş birliği ve ortak proje hazırlama olanakları araştırılmıştır" dedi.