• +90 (312) 419 35 31
  • [email protected]
  • Ehlibeyt Mah. Tekstilciler Cad. Libra Kule No:21 / Kat: 5, Balgat Çankaya / Ankara

ALMANYA/HOLLANDA YURTDIŞI PAZARLAMA FAALİYETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

URGE

İÇ ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ-II PROJESİ ALMANYA/HOLLANDA YURTDIŞI PAZARLAMA FAALİYETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

TSÜAB'ın T.C. Ticaret Bakanlığı'ndan "Uluslarararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi-URGE" Tebliğ kapsamında aldığı destekle yürütmekte olduğu İç Anadolu Bölgesi Tohumculuk Sektörünün Geliştirilmesi-II Projesi çerçevesinde ikinci yurtdışı pazarlama faaliyeti 14-19 Ekim 2018 tarihlerinde Almanya ve Hollanda'ya gerçekleştirildi.

Faaliyete projede yer alan Akademi Tohum Gübre Tar. Ürün Tarım Ürün San ve Tic. Ltd. Şti., Alp Tarım İlaçları Paz. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Ankara As Tarım Tohumculuk Ziraat Peyzaj İnş. San. Ve Dış Tic. Ltd. Şti., Ankomer Tohumculuk ve Ziraat San. Tic. Ltd. Şti., Atelsan Tar. Ürn. Hayv.İnş. Nak. Petrol Ürn. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Avesa Tarım Gıda ve Hayvancılık Ltd. Şti., Avtar Tohumculuk Tar. Ür. Gıda ve Day. Tük. Mad. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Baysal Tohumculuk Gıda Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti., Beta Ziraat ve Tic. A.Ş., Biotek Tohumculuk Tarım Ürün San. ve Tic. Ltd. Şti., Demir Tarım Ürünleri Nak. Ve İnş. Tic. Ltd. Şti., Doğa Ziraat ve Çevre Tasarım Ticaret ve Sanayii Limited Şirketi, Doğanlar Tarım Ürünleri Nak. Tic. San. Ltd. Şti., Erikçioğlu Nak. Güb.Gıda San. Tic. Ltd.Şti., Esta Ziraat Limited Şirketi, Genom Tohum Sanayi Ticaret A.Ş., Global Tohumculuk İnş. Taah. Ür. İth. İhr. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Growtek Tohumculuk Tarım Ürün. Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti., Hisar Tohumculuk Tarım Hay. Mad. Tuz Gıda Ltd. Şti., İsmailoğulları Tarım Ür. İlaç. Nak. Taah. Tic. Ve San. Ltd. Şti., Kafalı Tohumculuk Gübre Nakliye İnşaat Tarım ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti., Kazak Tarım A.Ş., Makrogen Tohumculuk Tarım Ürün San. ve Tic. Ltd. Şti., Maro Tarım İnşaat Tic. ve San. A.Ş., Mehmet Büyükalim Tarım Ürünleri Gübre Nakliye Hayvancılık ve Otomotiv Ticaret Sanayi Ltd. Şti., Naz Tohumculuk Ltd. Şti., NBC Tarım Danışmanlık Gıda İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Obruklular Tar. Ür. Hayv. Gıda Nak. San. Tic. A.Ş., Oğul Tohumculuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti., Protein Tarım Teknolojileri Danışmanlık ve Gıda Sanayi Tic. Ltd. Şti., Safgen Tohumculuk Tar. Ür. San. Ve Tic. Ltd., Sekoya Tohumculuk Ziraat San. ve Tic. A.Ş., Semila Tohumculuk Tarım Ür. Gıda ve Hayv. San. Ve Ltd. Şti., Sim Arzuman Tarım Ürünleri Tohum Gıda San. Tic. Ltd. Şti., Şeflek Tarım Ltd. Şti., Tareks Tarım Ürünleri Araç Gereç İth. İhr. Ve Tic. A.Ş., Tar-Ship Tarım, Turizm, İnş. Nak. Hay. İthiyaç Mad. Paz. Tic. Ve San. Ltd. Şti., Taşpınar Tarım Tic. Ve San. Ltd. Şti., Utek Tarım İnşaat Gıda San. Tic. Ltd. Şti., Yiğit Tohumculuk Tic. San. Ltd. Şti., Yonca Tarım Ürün. Müh. Ve İht. Mad. Tic. Ltd. Şti. şirketleri ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü ve Ziraat Mühendisleri, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürü, TSÜAB Yönetim Kurulu ve Sekretaryası katıldı.

Firmaların tohum teknolojileri ve ileri ülke sistemlerini tanımaları yoluyla gelişimlerine katkı sağlamak ve küresel anlamda rekabet edebilirliklerini arttırmak amacıyla düzenlenen heyetin ilk gününde Almanya Federal Tescil Ofisi (Bundessortenamt) ziyaret edildi.

Ziyarette, Almanya Gıda ve Tarım Bakanlığı (BMEL) yetkilisi Sayın Claudia Langert iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu vurgulayıp, düzenli toplantı ve işbirliğinin iki ülke arasında uzun yıllardır devam ettiğini belirtti. Almanya Bitki Islahçıları Birliği (BDP)'den Dieter Rücker ise Almanya Tohumculuk Sektörünün yapısı ve uygulamaları ile ilgili bilgi verdi. Federal Tescil Ofisi adına sunum yapan Sayın Friedhilde Trautwein ise Almanya Tescil sistemi hakkında bilgilendirme yaptı.

Heyet programının öğleden sonraki kısmında ise KWS firması ziyaret edildi. Ziyaret sırasında firmanın yapısı hakkında Sayın Lars Wrede bilgilendirme yaptı. Sunumun ardından üretim alanları, laboratuvar ve seraları içeren bir tesis turu gerçekleştirildi. "Modern hububat ıslahında genom ve genetic köprüsü kurma" konusunda yapılan sunumun ardından heyetin birinci gün programı sonlandı.

Heyet programı kapsamında ikinci gün Bayer firması ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaret sırasında Bayer firması ve Monheim yerleşkesi hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı ve ardından heyetler iki grup halinde programlarını tamamladı. Sayın Annette Sudbrack-Stürtz ve Sayın Judith Imnadze tarafından gruplara Bayer firmasının faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Hastalık Kontrol Merkezi ve Tohum Geliştirme Merkezi ziyaretleri yapıldı ve Tohumların kaplanması hakkında bilgi Sayın Sandro Cusumano tarafından verildi.

Heyetin üçüncü gün programı çerçevesinde Naktuinbouw ziyareti gerçekleştirildi. Sayın Raoul Haegens tarafından yapılan Bitki Çeşit Testi ve Milli Çeşit Kayıt Listesi üzerine Sunumun ardından heyet alan ziyareti kapsamında çeşit merkezi, deneme ve laboratuvar ziyaretleri gerçekleştirdi.

Heyet programının son gününde ise KeyGene firması ve Wageningen Üniversitesi Tohum Merkezi ziyaretleri gerçekleştirildi.

KeyGene firması ziyaretinde Sayın Christiaan Biemond tarafından firma ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı. Özellikle yeni teknolojilerin ıslahta kullanımı konusunda örnekler ile açıklamalar yapıldı ve ardından tesis ziyareti gerçekleştirildi. Toplu fotoğraf çekimi ile ziyaret sonlandı.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise Wageningen Üniversitesi Tohum Merkezi ziyareti gerçekleştirildi. İlk bölümde Dr. Ruud van den Bulk tarafından Wageningen Üniversitesi ve Araştırma faaliyetleri üzerine bir sunum yapıldı. Ardından Dr. Steven Groot, Wageningen Üniversitesi Tohum Merkezinde gerçekleştirilen Tohum Araştırmaları hakkında bilgilendirici bir sunum yaptı. Sunumların ardından heyet 8 grup halinde Bitki ıslahında biyoinformatiğin rolü, Ekin ve ürünlerinde bulunan kalite bileşenlerinin belirlenmesi, Bitki patojenlerinin tanısı ve ortaya çıkarılması, Bitki patojenlerinin belirlenmesi ve tanımlanması için başlıca tanı ve sistemler, Tohum raf ömründe oksijenin rolü, Canlılık tahmininde tohum canlılık analizi, Hollanda Genetik Kaynaklar Merkezi, Gen Bankası, Kuraklılığa dayanıklılık için Islah konularında sunumlar yapıldı ve ilgili birimlerin tesisleri ziyaret edildi.

TSÜAB tarafından verilen kapanış yemeğinin ardından heyet 19 Ekim günü Hollanda'dan ayrıldı.