Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ''2018'de sertifikalı tohum kullanmayan destek alamayacak.''
Birliğimiz tarafından gerçekleştirilen ''Milli Tarımda Tohumculuğun Rolü ve Geleceği'' konulu çalıştay 22-23 Aralık 2016 tarihlerinde Antalya'da yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız, Faruk Çelik çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, ''2018'de sertifikalı tohum kullanmayan destek alamayacak. Yağmurlama ve damlama sistemi kurmayanlara da destek verilmeyecek. Çünkü kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız'' dedi.
'Milli Tarım Projesi'nin önemine değinen Bakan Faruk Çelik, çalıştayda tarımın temel konularından birisi olan tohumu masaya yatırdıklarını söyledi.
''Tohum yoksa tarımdan bahsedilemez, işin başlangıç noktası tohumdur'' diyen Çelik, stratejik bir alan olan tarımda, tohumun en önemli unsur durumunda bulunduğunu kaydetti.
Çelik, ''Günümüzde gerek gıda güvenliği gerek üretim alanlarının daralması, iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı neticesinde tohumculuk sektörü daha da önem kazandı. Türkiye, 147 milyar liralık tarımsal hasılaya ulaştı, 16,8 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirdi. Bunlar önemli başarılar. 2050 yılında yüzde 60 daha tarımsal hasıla artışı gerekiyor. Bunun için daha çok işler yapmalıyız.'' diye konuştu.
Çelik, bunu başarabilmek için tarım alanlarının korunması, daha çok toprağın suyla buluşturulması gerektiğine dikkati çekti.
- ''Tohum olmazsa tarım da olmaz''
Tohum olmazsa tarımın da olmayacağını anlatan Çelik, şu ifadeleri kullandı:
''Her dönemde tarım arazilerimizin daraldığını görüyoruz. Bunun için kalan ovalarımızı koruma konusunda çalışma yapıyoruz. 136 ova, tarımsal sit alanı ilan ediliyor. Araştırmalar devam ediyor. Koruma altına alınan ova sayısı 200'ü aşacak. 2018'de sertifikalı tohum kullanmayan destek alamayacak.
Yağmurlama ve damlama sistemi kurmayanlara da destek verilmeyecek. Çünkü kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak zorundayız. Her karış toprağı ekeceğiz. Gerekli yasal düzenleme Bakanlar Kurulundan çıkıyor. ''Arazi benim,ekmiyorum'' demek yok. Ekilecek arkadaş. Bu senin değil, 79 milyonun yeri. Bu araziyi keyfi kullanma şansına sahip değilsin. Her karış toprağı ekeceğiz, değerlendireceğiz.''
Türkiye'de son dönemde tohum konusunda önemli mesafeler alındığını vurgulayan Çelik, 2015'ten bu yana yaklaşık 1,4 milyar liralık sertifikalı tohum, fide ve fidan desteği verdiklerini bildirdi.
Bu destekler sayesinde, 2002'de 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretiminin 2015'te 896 bin tona çıktığını belirten Çelik, ''Sertifikalı fide ve fidan üretimimiz 2002'de 4 milyon adetken, bugün 132 milyon adede yükseldi. 70 ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Bu konuda daha fazla çalışma yapmalıyız. Geldiğimiz nokta yeterli değil. Tohumculukta hedefimiz özel sektörün de çalışmasıyla ilk 5 ülke arasında yer almak'' dedi.
***
TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı, Burhanettin Topsakal ise ülke güvenliği gibi vatandaşların gıda güvenliğini sağlamanın da önemli olduğunu ifade etti.
Topsakal, 'Tohumculuk milli tarım projesinin önemli ayaklarından birisidir. 15 Kasım 2016 tarihinde Yönetim Kurulu olarak bizleri makamınızda kabulünüzde, tohumculuk sektörünün ülkemiz için önemine atfen, sektörün mevcut durumu ve geleceği itibarıyla arz ettiğimiz hususlarda gerekenin yapılacağını ifade ettiniz.
Bu ziyaretimizin olumlu bir yansıması olarak, 21 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısında yaptığınız sunum sonrasında 2018 yılından itibaren bütün tohumlukların sertifikalı olması kararı alınmıştır.
Alınan bu karar, Türk tohumculuğu için büyük bir adım olup tarafımızdan Tohumculuk Kanunundan sonra ikinci milat olarak değerlendirilmektedir. Bütün bu sevindirici gelişmeler için size Türk Tohumculuk Sektörü olarak bir kez daha en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz'' şeklinde konuştu.
Topsakal, tohumluk üretiminde özel sektörün giderek yükselen bir grafik çizdiğini, Birliğin ürün bazlı çalışma gruplarının sonuç raporlarının çalıştayda son haline getirileceğini ve bu raporun sektörün yol haritası olacağını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından TÜRKTOB ve bağlı Alt Birliklerin 15 Temmuz şehitleri ve aileleri için Başbakanlık tarafından düzenlenen yardım kampanyasına yaptığı katkının temsili çeki Bakan Çelik'e sunuldu.
Çalıştay'ın açılış programına Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üst düzey yetkilileri, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler ve diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Çalıştay, Ziraat Bankası Tarım Politikaları Yöneticisi Ümit Çelikten ve Tarım Havzaları Daire Başkanı Uğur Erdem'in sunumları, TSÜAB üyelerinin sorularının yanıtlanması ve TSÜAB Ürün Bazlı Çalışma Gruplarının ayrı ayrı yaptığı çalışmalar ile sonuç raporlarının değerlendirilmesiyle sona erdi.