TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI SN. EBUBEKİR GİZLİGİDER İLE BİRLİKTE KAZAKİSTAN TARIM BAKANI AYDARBEK SAPAROV’U ZİYARET ETTİK.

29.01.2024

Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Ebubekir Gizligider, TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer ve beraberlerindeki Türk Heyet ile birlikte Kazakistan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov’u ziyaret ederek Kazakistan’daki yatırım ve işbirliği konularını görüştü. Sayın Saparov, iki ülke arasındaki ortak tarım hacminin toplam 350 milyon dolara ulaştığını belirterek, iş birliğini artırmaya hazır olduklarını kaydetti.


Heyet görüşmelerin ardından Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Sayın Abilkhaiyr Tamabek ve ekibi ile birlikte yatırım ortamını değerlendirmek amacıyla yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda tohumculuk ve sulama sistemleri alanlarındaki mevcut durum yatırım imkanları gündeme taşındı.


Bakan Yardımcımız Sayın Gizligider, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kazakistan’ın tarımsal alanda yatırım yapılacak ülkeler arasına alındığını aktardı. Kazakistan’ın son yıllarda tarımsal faaliyetlerinde ciddi teşvikler vererek önemli atılımlar yaptığının da altını çizen Gizligider; “Bize, Ata Yurdunuzda yatırım yapın çağrısında bulunuyorlar. Bu anlamda tohumculuk başta olmak üzere sektörlerimizdeki yatırım fırsatlarını incelemek adına görüşmelerimizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.


Heyet, Astana’da gerçekleşen görüşmelerin ardından Taraz şehrinde Zhambyl Bölgesi Vali Yardımcısı Orynbekov Bakıtzhan Amirbekovich ve Milletvekili Madibek Kanatbek Kayşibekoviç tarafından karşılandı. Türk Devletleri Teşkilatı Tarım Bakanları Toplantısı ve eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi planlanan Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) 8. Tohumculuk Kongresinin hazırlıkları adına çeşitli temaslarda bulundu.


TSÜAB ve ECOSA Başkanı Yıldıray Gençer görüşmelerin iki ülke arasındaki tarımsal ticaret hacmini geliştireceğini ve özellikle tohumculuk sektörüne katkı sağlayacağını aktardı. Gençer, yoğun programına rağmen tohumculuk sektörüne gösterdiği özel ilgiden ötürü Bakan Yardımcımız Ebubekir Gizligider’e, nazik davetleri için Kazakistan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov ve Bakan Yardımcısı Abilkhaiyr Tamabek’e teşekkürlerini sunarak görüşmelerin anısına hediye takdiminde bulundu.