DUYURU / FAALİYET / HABER

TOHUMLUK PATATES BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

TOHUMLUK PATATES BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

 

Sertifikalı patates tohumluğu üreticilerinin güncel sorunlarını görüşmek ve bu alanda gerek mevcut gerekse Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) bağlamında öngörülen yeni uygulamalar hakkında, TSÜAB üyelerini bilgilendirmek amacıyla Bakanlığımız yetkililerinin de katılımıyla 13 Mart 2018 tarihinde Nevşehir /Avanos’taki Suhan Otel’de “Tohumluk Patates Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

 

TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin TOPSAKAL’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (GKGM) Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat ŞAHİN ve Nevşehir Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, TSÜAB Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş YILDIRIM’ın yanı sıra Bakanlığımızın merkez birimlerinden ve 11 il müdürlüğünden yöneticiler ile ilgili teknik elemanlar ve TSÜAB üyesi sertifikalı tohumluk patates üreticileri olmak üzere toplam 130 kişi katıldı.

 

Toplantının açılışını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin TOPSAKAL, genelde tüm tohumlukların üretiminde ve bilhassa Patates Tohumluğu üretim sürecinde çok sayıda mevzuat ve bu mevzuattan kaynaklanan iş ve işlemlerin söz konusu olduğunu belirtti.

 

Konuşmasında patates ile ilgili uygulamalarda zaman zaman gerek yeni mevzuat düzenlemelerinden gerekse bu düzenlemelerin hem uygulayıcı birimler hem de patates tohumluğu üreticisi üyeler tarafından farklı yorumlanabilmesinden kaynaklanan problemler yaşandığını vurgulayan Başkan TOPSAKAL, TÜKAS ile ilgili yeni gelişmeye değinerek, toplantının bilhassa bu konulara açıklık getirmek ve bu meyanda üyelerimizin bilgilendirilmelerini sağlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.

 

Toplantının öğleden önceki bölümünde, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Levent SAKA’nın Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi (TÜKAS) ve diğer bilgi sistemleri hakkında bilgi aktardığı sunumunun ardından GKGM Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Ali Murat ERZİN Bitki Pasaportu konusunda katılımcıları bilgilendirdi ve her iki konuşmacı üyelerimizden ve il müdürlüğü çalışanlarından gelen soruları cevaplandırdı.  Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanlığı Birim Koordinatörü Müfit ŞİMŞEK “Patates” başlıklı sunumunda hem ülkemiz hem de dünyada tohumluk üretimi dahil patates konusundaki verileri paylaştı ve özellikle tohumluk patates konusunda ülkemizde yaşanan sorunlara değindi.

 

Toplantının son oturumu olan ve TSÜAB Başkanı Burhanettin TOPSAKAL’ın yönettiği “Kapanış ve Değerlendirme” bölümünde de gündemdeki sorunlar karşılıklı görüşüldü. Bu bölümde, özellikle başta TÜKAS ve Bitki Pasaportu uygulamaları olmak üzere, sözleşmeli üreticilerin ÇKS kaydı ile ilgili konular ve karşılaşılan sorunlar kapsamlı bir şekilde tartışılma imkânı buldu. Toplantıya katılım sağlayan gerek TSÜAB üyeleri gerekse Bakanlık yetkilileri toplantının çok faydalı olduğunu ve sektörle buluşmanın önemini vurguladılar.